Wednesday, January 21, 2009

Apa itu kanser Payudara?

Apa itu kanser Payudara?
Kanser payudara marupakan kanser yang paling tinggi kejadiannya dan penyebab utama kematian di kalangan wanita Malaysia. Kanser payudara berpunca dari sel- sel dalam tisu payudara yang berkembang dalam keadaan yang tidak terkawal. Jika tidak dikesan dan dirawat secepat mungkin, kanser payudara boleh merebak ke kelenjar limfa dan bahagian badan yang lain seperti tulang, paru- paru dan hati.

Apa Menyebabkan Kanser Payudara?Penyebab sebenar kanser payudara tidak di ketahui. Setiap wanita berusia 20 tahun ke atas adalah berisiko menghadapi kanser payudara. Faktor- faktor berikut mungkin menambahkan risiko wanita menghidap kanser payudara:
-
Usia yang meningkat.
-
Mempunyai ahli keluarga yang menghidap kanser payudara.
-
Telah mendapat kanser pada satu payudara.
-
Mula datang haid awal (sebelum umur 12 tahun) atau putus haid lewat (selepas umur melebihi 50 tahun.
-
Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama pada umur melebihi 30 tahun.
-
Mengambil jenis makanan yang mengandungi banyak lemak haiwan.

APAKAH?....
Apa Yang Anda Boleh Lakukan Untuk Mencegah Kanser Payudara?
BAGAIMANA MELAKSANAKAN PSP (PEMERIKSAAN SENDIRI PAYUDARA)?
FAKTOR-FAKTOR RISIKO?
TANDA-TANDA KANSER PAYUDARA?
Jawapannya ada (klik sini).

Wang yang anda simpan sekian lama dengan cepatnya boleh dihabiskan untuk rawatan penyakit ini jika anda tidak miliki pelan perlindungan Takaful.
Apakah Manfaat Yang Ditawarkan Oleh IKHLAS Wanita Takaful?
Perlindungan terhadap Penyakit Kanser Khusus dan Penyakit Wanita yang lainMemandangkan wanita lebih banyak menanggung komplikasi yang berbeza berbanding kaum lelaki, sebuah pakej yang menyeluruh diperlukan bagi disesuaikan dengan minat serta gaya hidup mereka. Pelan ini melindungi peserta daripada Kanser Khusus buah dada, serviks uterus, uterus, ovari, tiub fallopio, vagina dan vulva. Penyakit wanita yang lain merangkumi SLE (Systemic Lupus Erythematous) dengan Lupus Nefritis, Artritis Reumatoid (dengan komplikasi), Pembedahan Pembentukan Semula Muka (atas sebab-sebab kemalangan), Pengrafan Kulit (disebabkan lecuran & kanser kulit), Karsinoma-in-situ Wanita dan Surgeri Pembentukan Semula Buah Dada (atas sebab-sebab kemalangan).
Dan faedah lain-lain lagi (klik sini).

No comments: